2019 – anul anticorupției!

Considerăm că anul 2019 trebuie să fie declarat anul luptei contra corupției. Facem apel la conducerea țării în acest sens.

Asemenea altor state, Republica Moldova are o tradiție de a dedica oficial un an calendaristic, unei personalități sau probleme. Aceasta crește vizibilitatea și importanța subiectului în societate. Am avut anul lui Ștefan cel Mare, anul lui Grigore Vieru sau al lui Eugen Doga. Uniunea Europeană a dedicat ultimii ani combaterii sărăciei, susținerii limbilor europene, creativității și inovației, persoanelor cu dizabilități.

Este o metodă de a atrage atenția și de a mobiliza societatea și autoritățile pentru rezolvarea unei probleme.

În spațiul public a apărut inițiativa președintelui Dodon de a declara 2019 „anul familiei”. O inițiativă sterilă, care în loc să vorbească despre toleranță și incluziune, bunăstare și non-violență sau oportunități pentru toți, are intenția să divizeze în continuare societatea și să ignore problemele reale cu care se confruntă familiile moldovenești.

Corupția afectează fiecare cetățean și familie în parte, în special păturile social vulnerabile. 

Corupția a distrus multe familii. Aproximativ un milion de oameni sunt plecați din țară, în căutarea unei vieți mai bune. Din cauza corupției, cetățenii noștri nu își pot deschide o afacere, nu pot avea o carieră bazată pe merit și munca depusă, nu au acces la servicii publice de calitate. Corupția ne privează de o justiție corectă și de o viață demnă, menținând majoritatea oamenilor noștri în sărăcie, vulnerabili și nesiguri în forțele proprii și ziua de mâine. Corupția a devenit un impediment real în calea funcționării instituțiilor democratice și a democrației, în general. Combaterea eficientă a corupției este în interesul întregii societăți.

An de an, statul eșuează să combată eficient corupția prin politicile sale. În timp ce suntem în procesul de implementare a celei de-a patra strategii de combatere a corupției, populația consideră că nivelul corupției din Moldova nu a fost niciodată atât de înalt (locul 122 din 180 în Indicele de Percepție a Corupției al Transparency International în 2017). Această realitate trebuie, de asemenea, să fie recunoscută de autorități. 

Multe state au trecut prin perioade similare. Experiența lor ne sugerează că doar eliminând corupția de la toate nivelurile, un stat poate să asigure un trai decent tuturor cetățenilor, un loc de muncă bine plătit, siguranță în ziua de mâine, protecție în fața injustiției, o guvernare în interesul tuturor cetățenilor.

Pentru a învinge corupția, autoritățile trebuie să recunoască problema, iar societatea să se coaguleze în jurul ei condamnând-o. Colectarea de fapte și situații concrete este importantă în acest proces. Facem apel la publicul larg să contribuie permanent la descoperirea și publicarea  cât mai multor cazuri de corupție sau situații ce pot duce la corupție. Fiecare cetățean ar putea apela la jurnaliștii de investigație pentru a dezvălui o istorie despre corupție. Recent a fost lansată platforma online coruptie.cpr.md, unde fiecare cetățean poate raporta cazuri de corupție sau situații ce pot duce la corupție. 

În Republica Moldova mai există forțe ce au energie de a se opune corupției din societatea noastră. Aceste eforturi trebuie menținute, încurajate și multiplicate și autoritățile sunt datoare să o facă. 

Din aceste motive, propunem declararea anului 2019 drept anul luptei cu corupția. Sperăm că autoritățile Republicii Moldova să accepte această propunere. 

Pe parcursul anului 2019, vom întreprinde mai multe acțiuni pentru a combate și preveni eficient corupția. Declararea anului 2019 drept anul anticorupției în Moldova va ajuta la sensibilizarea populației, dar mai ales a instituțiilor publice din Moldova. Este timpul ca statul Republica Moldova să iasă din această stare de negare a problemei corupției.

În perioada imediat următoare vom depune toate eforturile pentru a asigura susținerea acestei inițiative din partea mai multor actori – organizații din societatea civilă, reprezentanți mass media și ai sectorului privat.

 

Acest apel este în adresa domnilor

Igor Dodon – Președintele Republicii Moldova

Andrian Candu – Speakerul Parlamentului Republicii Moldova

Pavel Filip – Prim ministru al Republicii Moldova.

 

Organizații semnatare

 

Organizații de media:

Agora

Asociația Presei Independente

Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova

Centrul de Investigații Jurnalistice

Jurnal Trust Media

Moldova.org

NewsMaker

RISE Moldova

TV8

Unimedia

 

Asociații de afaceri:

Alianța Întreprinderilor Străine Mici in Moldova (Foreign Small Enterprise Alliance) FSEA

Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din RM (MĂR)

 

Organizații ale societății civile:

Asociația BIOS

Asociația împotriva violenței Casa Mărioarei 

Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”

Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă

Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Studenților și Tinerilor „ASIST”

Asociatia Politica Externa

Asociaţia Tinerilor Artiști „Oberliht”

Asociația Stimul

Centrul „Acces-info”

Centrul de Drept al Femeilor

Centrul de Informare și Resurse PRO BONO

Centrul de Resurse Juridice din Moldova

Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției

Centrul International La Strada Moldova

Centrul Național de Mediu

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate CPAS 

Centrul pentru Reabilitarea Victimelor Torturii „Memoria”

Centrul Regional de Mediu-Moldova „REC Moldova”

Comunități Active pentru Democrație Participativă CADP

Consiliul Național al Tineretului din Moldova

CPR Moldova

De Facto

EcoVisio

Expert-Grup

GenderDoc-M

Hai, Moldova!

IDIS „Viitorul”

Institutul de Politici Publice

Institutul European de Studii Politice din Moldova

Institutul pentru Politici și Reforme Europene

„Lăutar”, Asociație Obștească

Piligrim-Demo

Platzforma

Părinții Solidari

Primăria Mea

Promo-Lex

Terra 1530

Transparency International

WatchDog.MD