Achiziție de autobuze „aranjată” și transparență mimată

Autoare: Ala Revenco. Co-fondatoare Părinți Solidari

Pentru prima dată în 13 ani, mun. Chișinău are autobuze noi – un lucru esențial pentru un transport public mai bun. Totuși, felul în care s-a desfășurat licitația, dar mai ales, comportamentul netransparent al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor ne fac să punem la îndoială bunele intenții ale autorităților de a asigura servicii de calitate.  

 

Licitație de câteva ore

La începutul anului 2019, Primăria mun. Chișinău a anunțat că va cumpăra 32 de autobuze. Pentru aceasta au fost alocate 80 de milioane de lei, iar licitația a fost organizată pe 8 februarie. La doar câteva ore de la deschiderea licitației, pe pagina web a achizițiilor publice a fost anunțat câștigătorul. Este vorba de compania offshore Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd, care a și oferit cel mai înalt preț – 78,08 milioane lei (fără TVA) pentru 31 autobuze.

După anunțarea rezultatelor, cea de-a doua companie participantă la licitație – S.C. BMC Truck&Bus S.A.,  a publicat o declarație,  prin intermediul căreia a afirmat că a fost exclusă pe nedrept din concurs. Compania românească a constatat că în Republica Moldova lucrurile nu merg cum trebuie în domeniul achizițiilor publice și că nu vor mai participa la licitații aici.

La 18 februarie 2019, compania descalificată a depus o contestație privind rezultatele procedurii la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC).

„Parteneriatul” ascuns al Primăriei cu ANSC-ul

La doar două zile de la depunerea contestației, ÎM „Parcul Urban de Autobuze” a semnat contractul de achiziționare a 31 de autobuze pentru mun. Chișinău, astfel încălcînd Legea 131 privind achizițiile publice, care prevede că autoritatea contractantă nu are dreptul de a încheia contractul de achiziții publice pînă la emiterea unei decizii finale pe marginea contestației de către Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (alin 18 art. 85).

După depunerea contestației respective, în circumstanțe stranii, pe pagina web a ANSC, devin nefuncționale rubricile „Depunere contestații” și „Contestații în examinare”. Astfel, informația despre contestația depusă de S.C. BMC Truck&Bus S.A. a devenit indisponibilă, iar informația arhivată a paginii web despre adresarea respectivă a fost ștearsă. Rubricile menționate au rămas nefuncționale pe parcursul a mai mult de două săptămâni, fără ca utilizatorii paginii să fie informați în vreun fel de către ANSC despre motivele și perioada indisponibilității datelor privind contestațiile depuse și deciziile aprobate.

E necesar de menționat că, la 7 februarie 2019, șef al  ANSC-ului a fost numit Anatolie Zagorodnîi, fost deputat al Partidului Democrat. Există suspiciuni rezonabile că acesta ar fi recurs la „ascunderea” informațiilor de interes public în scopul asigurării unei aparente „legalității” pentru procedura „aranjată” de achiziție a autobuzelor.

În așa mod, cu suportul unei instituții conduse de reprezentantul PDM, au fost asigurate toate condițiile, ca la 20 februarie 2019, primarul interimar al mun. Chișinău, Ruslan Codreanu, să declare pentru newsmaker.md, că licitația nu a fost de nimeni contestată, fiind respectate toate termenele legale privind semnarea contractului.

Pe parcursul următoarei perioade edilul a evitat să mai dea comentarii pe marginea contestației depuse de S.C. BMC Truck&Bus S.A., afirmînd doar că licitația a avut loc fără abateri de la lege. Totodată, reprezentanții autorității contractante au evitat să întreprindă careva măsuri pentru elucidarea situației, de exemplu să solicite informații de la ANSC sau de la agentul economic contestatar.

În cadrul ședinței de examinare a contestației, care a avut loc la 14 martie 2019, reprezentanții Primăriei mun.Chișinău – Întreprinderea Municipală „Parcul Urban de Autobuze”, au trișat din nou, solicitînd chiar în ședință respingerea contestației, pe motivul că ÎM ar face parte din excepțiile de la lege, specificate în art. 5, alin 1a) din Legea  131 privind achizițiile publice. În aceeași zi, ANSC-ul sa grăbit  să ofere Întreprinderii Municipale „Parcul Urban de Autobuze” excepția de la lege solicitată și a respins fără examinare contestația S.C. BMC Truck&Bus S.A.

 

Achiziție  aranjată și cu transparența mimată

În concluzie reiterăm circumstanțele obscure, care au fost observate pe parcursul  procedurii de achiziționare a autobuzelor de reprezentanții presei și activiștii civici:

  • Autoritățile „au omis” să includă în grupul de lucru al licitației activiștii civici, chiar dacă erau obligați prin lege să îndeplinească respectiva solicitare;
  • Evaluarea extrem de rapidă (în condițiile complexității procedurii) și cu încălcări vădite, a celor două oferte depuse de către Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd. și S.C. BMC Truck&Bus S.A;
  • Livrarea „de facto” a 25 de autobuze în lipsa unui contract semnat și la doar 5 zile de la evaluarea ofertelor, dar sub pretextul unei pretinse „expoziții în PMAN”;
  • Indisponibilitatea pe site-ul ANSC a datelor despre contestația S.C. BMC Truck&Bus S.A., informație-cheie, care ar fi făcut imposibilă semnarea contractului cu Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd.;
  • „Neadevăruri” evidente și declarații categorice ale primarul interimar Ruslan Codreanu privind faptul că „nu au fost depuse contestații”. Dovezile depunerii contestației, prezentate în presă și de către societatea civilă au fost de „neobservat” pentru primarul interimar;
  • Schimbarea de către Primărie a „regulilor jocului” în favoarea sa, în scopul de a bloca examinare în fond de către ANSC a corectitudinii procedurii de procurare a autobuzelor.

Ca rezultat, constatăm că procedura a decurs cu încălcări grave a legislației, evaluare netransparentă, condiții inegale pentru participanți și  trișări evidente atît din partea Primăriei mun.Chișinău, cît și din partea Agenției Naționale de Soluționare a Contestațiilor.

Cazul dat este o atenționare pentru societatea civilă și cetățeni privind faptul că „transparența” Primăriei mun.Chișinău și  a primarul interimar Ruslan Codreanu, sunt doar acțiuni declarative și de PR politic.