Cât ne costă Baza Auto a Cancelariei de Stat?

În ultima perioadă, Baza Auto a Cancelariei de Stat  a ajuns în vizorul opiniei publice în urma mai multor declarații făcute de politicieni. Declarațiile erau fie legate de mărcile (scumpe) ale anumitor mașini, fie legate de necesitatea reducerii cheltuielilor. Cu toate acestea, informații despre numărul de angajați sau despre bugetul Bazei Auto, în spațiul public, lipseau. 


Am încercat să aflăm mai multe detalii despre această instituție și am expediat o solicitare de informații Cancelariei de Stat. Menționăm transparența Cancelariei, care a respectat atât termenul legal de oferire a unui răspuns unei solicitări, cât și a oferit informațiile solicitate complete. 

Am aflat, astfel, că baza Auto are în total 155 de angajați cu un salariu mediu lunar de 6452,15 lei. În total, instituția dispune de 178 unități de transport, dintre care 29 au fost casate sau urmează să fie comercializate, deoarece acestea sunt „moral și fizic învechite”. 

Bugetul efectiv cheltuit pentru anul 2018 a fost de 29 mln 3 mii lei, iar pentru primele 6 luni – 13 mln 876 mii lei. 

Președinția Republicii Moldova beneficiază de 11 mașini, dintre care 3 sunt în serviciul Președintelui, iar 8 – în cel al altor colaboratori ai instituției prezidențiale. 

În rândul ministerelor, cel al Economiei și Infrastructurii și cel al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale dispun de numărul cel mai mare de mașini de serviciu – 7. De cealaltă parte, Ministerul Afacerilor Interne dispune de cel mai mic număr de mașini – doar 3. 

Vedeți în documentul atașat care sunt celelalte instituții care sunt deservite de Baza Auto a Cancelariei de Stat, dar și cum au fost distribuite cheltuielile pe diferite categorii de buget. 

Încurajăm cetățenii Republicii Moldova să expedieze instituțiilor publice centrale și locale solicitări de informații oricând vor să afle mai multe informații, să consulte documente oficiale sau de lucru de care dispun instituțiile sau atunci când au interes pentru modul în care sunt cheltuiți banii publici.