Combaterea propagandei

Statut:

Nerealizat

Guvernul Filip a încercat să lupte cu propaganda rusească, adoptând, în 2017, „amendamentele propagandei”. Acestea au intrat în vigoare în februarie 2018. Acestea nu s-au regăsit în noul Cod al Serviciilor Audiovizuale în urma multor critici aduse dreptului liberei exprimări. 

În același timp, guvernarea a eșuat să lupte cu propaganda prin metode recunoscute de Occident ca fiind mai eficiente, de exemplu, educație mediatică și un sistem educațional care să dezvolte gândirea critică. Mai mult ca atât, televiziunile afiliate guvernării au promovat semi-adevăruri, manipulări și minciuni. 

Planul de guvernare:

Implementarea unui mecanism viabil de dezvoltare a produsului audiovizual autohton, securizarea spațiului informațional al Republicii Moldova și prevenirea/combaterea influențelor mediatice interne și externe cu caracter propagandistic.

Background:

Codul Audiovizualului are scopul de a asigura apărarea drepturilor consumatorului de programe de a recepţiona informaţii corecte şi obiective. În acest sens, autoritățile moldovene au făcut câteva modificări în Cod, care au stârnit mai multe nemulțumiri, a ong-urilor locale, politicienilor, dar și a organizațiilor internaționale.
În decembrie 2017, Parlamentul Republicii Moldova completează Codul Audiovizualului prin care adaugă noțiunea de securitate informațională – „stare de protecție a resurselor informaționale, a persoanei, a societății și a statului, inclusiv un ansamblu de măsuri pentru asigurarea protecției persoanelor, a societății și a statului de eventuale tentative de dezinformare și/sau de informare manipulatoare din exterior și pentru neadmiterea provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva Republicii Moldova.
Tot atunci, include alineatul 2 la articolul 9:
În vederea asigurării securității informaționale a statului, se permite radiodifuzorilor și distribuitorilor de servicii transmisia programelor de televiziune şi radio cu conținut informativ,  informativ-analitic, militar și politic care sînt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum şi în statele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Totodată, sunt prevăzute amenzi mai mari: 40 şi 70 mii lei, la prima abatere, între 70 şi 100 de mii de lei – la o încălcare repetată, și, eventual, retragerea licenţei de emisie.
Rusia este una din țările care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.
ONG-urile de media locale au declarat că aceste măsuri sunt o exagerare, mai degrabă făcute pentru bifă și vor institui un monopol pe piața mediatică. Freedom House a declarat că aceste amendamente subminează libertatea presei, iar OSCE că sunt „o încălcare a standardelor internaționale privind libertatea de expresie.”