Corupție în împărăția morților

Omoruri tăinuite, achitarea infractorilor prin intermediul expertizelor false, acte de corupție și spălări de bani pe utilajul medical, sunt acuzațiile aduse de către un grup de medici din cadrul Centrului de Medicină Legală la adresa conducerii acestei instituții.

Medicii au solicitat să le fie păstrat anonimatul, nu doar din frica că își vor pierde funcția deținută, dar și din cauza unor potențiale răfuieli  împotriva apropiaților lor.

Deces suspect în timpul botezului

Unul din medici ne-a relatat detalii despre cazul care s-a întâmplat acum câțiva ani în satul Mihăilenii Vechi, raionul Râșcani. Atunci preotul Valentin Țarălungă a fost acuzat că ar fi înecat în timpul botezului un copil nou-născut. Inițial, preotul fusese condamnat la un an și jumate de pușcărie, însă ulterior o expertiză repetată a arătat că nou-născutul ar fi avut o dereglare pulmonară, fapt care ar fi provocat decesul.

Într-un comunicat oficial publicat pe site-ul Mitropoliei Moldovei, preotul Valentin Țarălungă a declarat următoarele: „Prima expertiză medico-legală efectuată la Râșcani a fost una eronată. Nu-mi este frică să afirm că la mijloc au fost sume de bani și interese meschine împotriva Bisericii. Medicii știau că copilul nu s-a înecat la botez, dar au preferat să tacă. Mai târziu, conform  expertizei medico-legale efectuate la Chișinău, a fost demonstrat că lichidul roz spumos din plămânii copilului nu era apa din cristelniță. Pruncul suferea de o dereglare pulmonară. Astfel, boala copilului e un rezultat al vieții nesănătoase a părinților”.

Cu toate acestea, grupul de medici de la Centrul de Medicină Legală declară contrariul. Aceștia spun că expertul Vasile Șarpe , medicul care a efectuat expertiza repetată, ar fi divulgat în fața colegilor săi, find sub influența alcoolului, că ar fi falsificat expertiza medico-legală repetată la solicitarea lui Valeriu Savciuc și Andrei Pădure (directorul și vice-directorul Centrului de Medicină Legală), precum și a doctorului habilitat în medicină legală, Gheorghe Baciu. Ultimii i-au promis o sumă mare de bani, pe care acesta așa și nu a primit-o, fapt pentru care era înfuriat pe ei atunci când a făcut aceste declarații în fața colegilor.

Încercând să aflăm reacția Centrului de medicină Legală, l-am contactat pe directorul Valeriu Savciuc, care a solicitat să-i expediem în scris toate întrebările și apoi acesta va veni cu o reacție. Deși întrebările i-au fost expediate în scris, oferindu-i un termen rezonabil pentru oferirea unui răspuns, acesta așa și nu a mai venit cu o reacție, iar ulterior la apelurile telefonice nu a mai răspuns.

Un alt caz, despre care a povestit unul din medicii legiști, a avut loc cu 10 ani în urmă în satul Cojușna, raionul Strășeni. Un bărbat pe nume Savelie Boșcaneanu ar fi fost ucis, fiind snopit în bătăi, de fiul său, care era student la Colegiul de Poliție. Inițial, a fost pornit un dosar penal pentru omor intenționat. Medicul legist după efectuarea autopsiei, la solicitarea rudelor a oferit organele interne ale bărbatului într-o pungă din plastic pentru ca acestea să fie îngropate separat, din motiv că acestea s-au inflamat, și cadvrul nu încăpea în sicriu.

Ulterior, a fost efectuată o expertiză repetată, cadavrul fiind exhumat de către medicii legiști: Andrei Pădure, Valeriu Savciuc, Vasile Șarpe  și Gheorghe Baciu. Expertiza repetată ar fi arătat că bărbatul a decedat de insuficiență cardio-vasculară, iar aceasta a dus la eliberarea persoanei bănuite de comiterea acestei infracțiuni din arest preventiv. Medicul legist care a făcut expertiza inițială, ar fi purtat ulterior discuții cu medicii care au efectuat expertiza repetată, întrebându-i cum aceștia au putut depista cauza decesului ca fiind insuficiență cardio-vasculară, dacă inima nu se afla în cadavru, întrucât toate organele interne au fost îngropate separat. Ultimii nu au putut oferi un răspuns clar, fapt care a dat de bănuit medicului, că aceștia doar au mimat o expertiză repetată, iar cadavrul nici nu a fost exhumat, fiind falsificată expertiza.

Medicul a mai declarat că acest caz a fost instrumentat de vestita procuroră Elena Neaga care a ajuns în vizorul mass-mediei, atât pentru etalarea luxului în care trăiește, cât și pentru faptul că și-ar fi agonisit averea pe examinarea cazurilor de decese suspecte fără vinovați, după cum arată o investigație a Ziarului de Gardă. Medicul susține că și în acest caz aceasta ar fi participat la mușamalizarea crimei. Acesta a mai adăugat că soția victimei, Boșcaneanu, lucra peste hotare și ar fi trimis bani pentru ca fiul său să scape basma curată din acest dosar. Banii ar fi fost împărțiți între procuror și medicii legiști care au efectuat expertiza repetată. Suma pe care ar fi primit-o medicii legiști în calitate de mită ar fi fost de 25.000 de euro.

Nici despre acest caz nu am putut obține o reacție de la directorul Centrului de Medicină Legală – Valeriu Savciuc.

CNA declară că nu ar fi fost sesizați despre aceste ilegalități

În speranța de a afla dacă cei de la Centrul Național Anticorupție cunosc despre aceste cazuri și dacă acestea ar fi fost examinate, am făcut o solicitare de informații la CNA. Aceștia au spus că „…persoanele sau faptele de corupție invocate de CPR Moldova, nu au fost atestate în careva procese/cauze penale pornite de Centrul Național Anticorupție”.

Medicii însă declară contrariul, spunând că anterior au încercat să sesizeze, în ceea ce privește toate aceste nereguli, Centrul Național Anticorupție. În acest sens, ei ar fi depus o plângere, iar cazurile ar fi fost examinate de către ofițerul CNA, Sergiu Bușmachiu. Din spusele medicilor, aceștia au aflat că ofițerul CNA a efectuat un control împreună cu un expert în laboratorul toxico-narcologic al Centrului de Medicină Legală, unde s-a depistat faptul că mai multe utilaje erau nefuncționale, pe când în instanțele de judecată erau prezentate drept probe, expertizele efectuate cu aceleași utilaje. Totuși, în aceste cazuri așa și nu a mai fost tras la răspundere nimeni. Iar ulterior, în 2017, ofițerul CNA s-ar fi eliberat din funcție și medicii nu au mai fost informați despre rezultatele anchetei.

Am discutat cu Sergiu Bușmachiu pentru a afla de ce acel dosar nu a avut o finalitate. Ex-ofițerul CNA a declarat că, într-adevăr, a investigat cazul în laboratorul toxico-narcologic, dotarea acestuia fiind finanțată din grantul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). CNA a încercat să obțină documentația de la PNUD pentru a investiga cine se face vinovat de faptul că utilajele nu sunt funcționale, însă reprezentanții PNUD Moldova ar fi refuzat să pună la dispoziția CNA documentația, motivând că nu au obiecții față de Centrul de Medicină Legală. Ținând cont de faptul că în acest caz unica parte păgubită a fost PNUD, care a finanțat în totalitate utilajul, și în pofida acestui fapt, ei au declarat că nu au obiecții față de Centrul de Medicină Legală privind utilajul nefuncțional, procurorul pe acest caz ar fi dispus încetarea urmăririi penale, din motiv că în Codul Penal nu sunt prevăzute sancțiuni în cazul în care partea păgubită nu are obiecții, a mai declarat Sergiu Bușmachiu.

La rândul Alexandru Cocîrță, responsabilul de la PNUD a proiectului cu laboratorul toxico-narcologic, a declarat că nu a refuzat să prezinte actele CNA-ului, doar că este o procedură pe care aceștia trebuia să o urmeze: „Noi fiind o organizație internațională, toate lucrurile trebuie să meargă într-o procedură prestabilită, nu poate să vină pur și simplu așa să ceară actele, trebuie respectate anumite proceduri. Din partea noastră eram cointeresați să le oferim toată informația, doar că un demers suplimentar nu a parvenit”. Acesta a mai declarat că echipamentul tehnic era perfect funcționabil „Obligația noastră în cadrul proiectului era să livrăm echipamentul, dar întreținerea lui, oferirea de consumabile, reagenți, ținea de instituția nemijlocită. Dacă instituția nu a avut posibilitatea să asigure un buget pentru funcționarea echipamentului la plină capacitate, este o chestiune care trebuie discutată cu Ministerul Finanțelor sau Ministerul Sănătății, dar asta nu înseamnă neapărat că echipamentul este rău sau nu funcționează.

Un alt caz investigat de ofițerul CNA vizează ilegalitățile la laboratorul de genetică al Centrului de Medicină Legală. În acest caz, Sergiu Bușmachiu ne-a asigurat că toate persoanele vinovate au fost reținute, audiate și puse sub învinuire, iar acum își așteaptă sentința în instanța de judecată. Una din persoanele puse sub învinuire ar fi chiar vice-directorul Centrului de Medicină Legală (CML), Andrei Pădure.


Ofițerul CNA a mai menționat că în sesizarea făcută de grupul de medici, au fost mai multe afirmații la adresa conducerii CML, care nu au putut fi confirmate sau infirmate, iar la mijloc ar fi fost o reglare de conturi dintre anumiți angajați și conducerea CML.


Medicii mai afirmă că zilnic sunt încasate sume de zeci de mii de lei care trec pe lângă casa Centrului de Medicină Legală. Astfel, medicii ar încasa sume de cel puțin 1.280 de lei pentru fiecare cadavru, de la rudele acestuia, iar oficial în casă se bate bonul de doar 192 de lei.

Aceștia mai susțin că Adelina Pădure, expertul judiciar în secția biologie, care este și soția vice-directorului Centrului de Medicină Legală, Andrei Pădure, ar fi obținut categoria superioară contrar prevederilor legale. Medicii spun că după stagiul de muncă, Adelinei Pădure nu i se cuvine acest grad. Totodată, aceasta ar fi fost tabelată ilicit înaintea concediului de maternitate din 2014 cu 2,7 salarii, fapt care a dus la obținerea unei sume mai mari ca ajutor pentru îngrijirea copilului. Toate aceste ilegalități ar fi fost comise cu ajutorul șefei secției Resurse Umane și jurisconsultul Centrului de Medicină Legală, Galina Solovei, care din spusele medicilor ar primi un adaos salarial de 500%.

În acest sens a fost expediată o solicitare de informație la Ministerul Sănătății pentru a ne confirma sau infirma aceste declarații, însă instituția a încălcat termenii legali pentru a oferi un răspuns la solicitare și nu a venit cu o reacție până în prezent. Totodată, aceste întrebări au fost adresate și conducerii Centrului de Medicină Legală, însă nici aceștia nu au dorit să comenteze cazul.

Angajații au mai relatat cum ar fi trecut acreditarea Centrul de Medicină Legală. Aceștia au spus că deși mai multe utilaje nu corespundeau deloc standardelor, îndeosebi cele din secția toxico-chimie, histologie, biologie etc. Chiar și așa Centrul de Medicină Legală a trecut acreditarea. Iar din spusele medicului, Valeriu Savciuc ulterior ar fi adunat colectivul, și i-ar fi anunțat că datorită faptului că el s-a înțeles cu comisia de acreditare, centrul al fi fost acreditat.

Contactată telefonic pentru a comenta situația, șefa centrului de acreditare – Maria Cumpănă, a declarat că nu ea a fost preşedinta comisiei atunci, ci un expert, iar că dacă ar fi fost depistate abateri, în urmă căruia instituția ar fi acumulat mai puțin de 75%, atunci aceasta nu avea să fie acreditată. Însă Centrul de Medicină Legală nu au trecut acreditarea din prima dată, aceasta fiind cu careva subdiviziuni condiționate, ulterior fiind reacreditate acele subdiviziuni. Aceasta a negat că acreditarea s-ar fi efectuat cu careva abateri de la prevederile legale.

Netransparența instituțională trezește semne de întrebare

Cazurile descrise mai sus și acuzațiile prezentate ridică suspiciuni serioase despre existența unei corupții sistemice grave, la nivelul unei instituții cruciale pentru înfăptuirea justiției în Moldova. Corupția ce se manifestă printr-un spectru larg de practici – de la mituire pentru ascunderea crimelor, la procurări dubioase sau nepotism. Dacă rămân fără răspuns din partea autorităților (și după cum am arătat mai sus, un răspuns nu a fost încă primit) acestea pot submina și mai mult încrederea în justiție în țara noastră. Este de condamnat faptul că atât Ministerul Sănătății cât și Centrul de Medicină Legală a refuzat să vină cu o reacție. În acest sens facem îndemn public către instituțiile vizate să vină cu o reacție la acuzațiile aduse de către medicii legiști.

Totodată, CPR va mediatiza în continuare pretinsele ilegalități raportate și va condamna ferm practica abuzivă a instituțiilor statale de a îngrădi dreptul cetățenilor la informare, astfel încât asemenea practici să fie excluse din comunicarea instituțională. Instituțiile publice sunt obligate să răspundă solicitărilor parvenite de la cetățeni, în termeni legali, furnizând informația cu maximă transparență.   

Mai jos puteți urmări și alte pretinse ilegalități relatate de către angajații Centrului de Medicină Legală.