Din nou, despre independența ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a rămas fără conducere. Parlamentul are o șansă fie de a consolida independența acestei instituții, fie de a o distruge definitiv, prin subordonarea ei politică și alimentarea averilor politicienilor din tarife nejustificate plătite de cetățeni. Pentru a asigura un concurs transparent pentru noua conducere, este necesară o comisie comună, compusă din deputați, inclusiv deputați ai opoziției, reprezentanți credibili ai societății civile, iar pe post de observatori – reprezentanții comunității donatorilor. Doar așa ne putem asigura de bunele intenții ale guvernării de a proteja independența regulatorului. 

 

Un pas suspect

Deși ochii majorității sunt pe Curtea Constituțională, rămân necondamnate demisii și numiri fulgerătoare și netransparente la Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Consiliul Concurenței. Săptămâna trecută. Conducerea ANRE și-a dat demisia in corpore. E un pas suspect ce se înscrie în secvența de demisii și numiri la pachet în rândul autorităților de reglementare.

Acum, este important ca această instituție să își consolideze independența și să nu fie  din nou subordonată politic de parlament. De ce independența ANRE e importanta am mai scris aici.Independența ANRE este principalul garant pentru societate că deciziile acesteia și, până la urmă, tarifele pe care le achită lunar cetățenii pentru gaze, combustibil și electricitate, sunt corecte și nu alimentează averile politicienilor ascunse după companii offshore.

 

Independența ANRE – o obligație asumată repetat de guvernul Filip

Asigurarea independenței ANRE este o obligație asumată în programul de guvernare – document în baza căruia a fost investit guvernul Filip (în 7 minute), dar este și o reformă, asumată de același guvern în 2017, în memorandumul cu Uniunea Europeană privind oferirea asistenței macro-financiare de 100 milioane EURO. Acțiunea numărul 8 din document ține de independența ANRE, de realizarea căreia depindea debursarea primei tranșe de 30 milioane de EURO din Bruxelles. Guvernul a comunicat către Bruxelles că această acțiune a fost realizată șo că sunt gata să primească banii.

Pe CPR Watch, am fost mai puțin triumfaliști și am clasificat această acțiune sub „risc de nerealizare”. E adevărat, a fost votată o nouă lege care, formal, consolida independența autorității. Însă noi știm, că instituțiile nu sunt subordonate politicului prin prevederi legale. Capturarea lor nu este stipulată în vreun act normativ. Controlul asupra instituțiilor se efectuează prin intermediul persoanelor concrete, loiale politicienilor, numite în poziții de răspundere.

 

Dacă se vrea independența ANRE…

Parlamentul, care va numi noua conducere a ANRE, are șansa săconsolideze independența acesteia. Pentru asta, trebuie să organizeze un concurs transparent, cu stipularea unor criterii clare de selectare, primul din ele fiind „capacitate demonstrată de a acționa independent și de a rezista presiunilor politice, probate printr-un parcurs profesional credibil și o reputație impecabilă”.

O comisie comună, compusă din deputați, inclusiv ai opoziției, reprezentanți credibili ai societății civile ar putea pregăti și petrece un concurs cu transparență exemplară. Pe post de observatori ai procesului ar putea fi implicați reprezentanții comunității donatorilor. Dacă tot guvernul a raportat la Bruxelles că ANRE ar fi deja independentă, poate să invite oameni din partea UE să arate procesul de angajare a unui management independent și profesionist, în cadrul unui concurs imparțial și transparent.

Comisia, în comunicare cu partenerii de dezvoltare, ar elabora niște criterii clare de selectare, ar petrece evaluarea candidaților, ar comunica public și detaliat rezultatele primei runde de evaluări, ar publica atât CV-urile, cât și toate fișele de evaluare a candidaților, ar comunica numele persoanelor invitate la interviuri și ar transmite online toate interviurile. Asta nu se face pentru că o cere legea, ci pentru a arăta că parlamentul dorește să organizeze un concurs transparent.

Asta, dacă se vrea cu adevărat consolidarea independenței ANRE.

În altă situație, noile numiri vor însemna oameni servili guvernării și consolidarea controlului politic al instituției, în detrimentul intereselor cetățenilor și în special în detrimentul veniturilor oamenilor. Stabilind tarife corecte și eliminând schemele din energetică, care sărăcesc lună de lună populația, ANRE poate face un serviciu enorm societății. Pentru aceasta, instituția trebuie să acționeze independent.

În cazul unor numiri, din nou, netransparente, autoritățile nu vor avea nicio credibilitate când vor vorbi despre faptul că ANRE ar fi o instituție independentă „conform legislației”, atâta timp cât noua lege riscă să fie compromisă printr-o implementare proastă.

Vom retrograda pe CPR Watch Acțiunea numărul 8 de la „risc de nerealizare” la „nerealizat”, apoi vom cere anularea și petrecerea repetată a concursului. Populația unei din cele mai săraci țări din Europa merită demnitari care să lupte pentru interesele lor.