MoldATSA ascunde informația pentru a proteja corupția

Î.S MoldATSA este întreprinderea de stat ce asigură utilizarea spațiului aerian și deservirea traficului aerian din Republica Moldova.

În luna august Alex Damian, expert contractat de CPR Moldova pentru elaborarea unui studiu, a solicitat întreprinderii informație despre situația contabilă pentru perioada 2014-2018, despre numărul de angajați și salariul mediu al acestora, despre componența nominală a ultimelor Consilii de Administrație, despre modalitățile prin care acestea au fost alese și despre remunerația lunară a Administratorului.

Conform legislației în vigoare, o solicitare de informație trebuie să primească răspuns în maxim 15 zile, iar dacă informația este disponibilă mai devreme, ea trebuie oferită mai devreme. Pentru detalii la acest subiect, consultați aici un ghid elaborat de CPR Moldovaprivind accesarea informației de interes public.

În cazul dat, solicitarea a fost respinsă pe motiv că solicitantul ar fi cetățean al României.

Vedem două probleme în acest răspuns:

  1. MoldATSA intepretează eronat legislația cu privire la accesul la informație;
  2. MoldATSA nu poate avea acces la informația privind cetățeniile și reședința lui Alex Damian.

Pentru că aveam nevoie de informația dată, am făcut o solicitare repetată, deja din numele CPR Moldova. De data asta, MoldATSA respinge solicitarea din motiv că….ar fi identică cu precedenta.

Informația de interes public este un bun public. Atunci când o autoritate ne respinge dreptul de a o accesa, este la fel cum ni s-ar interzice accesul într-un parc sau pe un drum construit pe bani publici.

Noi vrem să știm cum este gestionată compania MoldATSA și avem dreptul la această informație. O întreprindere de stat cheltuie bani publici, plătește salarii din bani publici și gestionează nu un bun privat, ci spațiul aerian public. Este legitim să punem întrebări despre modul în care compania este administrată și este ilegal ca informațiile să nu ne fie furnizate. Indiferent de motivul pentru care am expediat solicitarea, MoldATSA era obligată să ofere un răspuns. A fost nevoie de 22 de zile ca Administratorul MoldATSA (remunerat din bani publici), împreună cu comunicatorii de la MoldATSA (remunerați din bani publici), să ne comunice următoarele:

MoldATSA a înregistrat profit în 2016 și 2017, de la 2,8 la 11 milioane lei. Compania prezintă pe site-ul propriu rapoartele financiare și de activitate aferente fiecărui an, o transparență minimă. Nu o dată, MoldATSA a fost subiectul investigațiilor jurnalistice, care au divulgat grave conflicte de interese și exemple de nepotism. Copiii politicienilor și activiști de partid sunt angajați în condiții netransparente la această întreprindere de stat cu salarii extrem de generoase.

Facem un apel repetat, de data aceasta public, către conducerea MoldATSA să ofere răspunsul adecvat la solicitarea de informație a CPR Moldova. Acest apel este îndreptat în atenția directorului instituției, Veaceslav Frunze. Se încalcă legea și bunul simț și fiecare din noi are de ales – să fie de partea legii sau contra ei.

 

The opinions expressed in this document/article are solely those of the authors and do not necessarily represent those of the National Endowment for Democracy.