Investigarea crimelor financiare
și recuperarea activelor

Abonează-te aici. O să actualizăm permanent.

[mailpoet_form id=”1″]

Legi noi/revizuite

10
Legi

Citește mai mult

Conform răspunsului Băncii Naționale a Moldovei, legislația din sector este în proces de revizuire. Au fost aprobate două legi principale:
– Legea nr 232 privind redresarea și rezoluția băncilor (intrată în vigoare în 10 octombrie 2016),
– Legea nr 202 din 6 octombrie 2017, privind activitate abăncilor, intrată în vigoare în 1 ianuarie 2018.
De asemenea, a fost aprobată strategia de implementare a standardelor și supraveghere a sistemului bancar Basel III prin prisma cadrului legislativ european și mai multe regulamente. Întreg răspunsul este aici.
În același timp, au fost observate inițiative contraproductive eforturilor de reformă – inițiativa de amnistiere a veniturilor cu proveniență ilicită (autor – parlamentul Republicii Moldova) și de decriminalizare a unor infracțiuni financiar-bancare. (autor – Ministerul Justiției)

Persoane condamnate

20
Persoane

Citește mai mult

Am solicitat instituțiilor competente informație câte persoane au fost condamnate în dosarele de spălare de bani și furtul bancar. Răspunsurile oficiale întârzie. Până la recepționarea unui răspuns oficial, vom indica zero.

Judecători sancționați

20
Persoane

Citește mai mult

Republica Moldova a fost o verigă importantă într-o operațiune amplă de spălare a unor sume enorme de bani. Timp de trei ani, 22 miliarde Dolari SUA au fost spălați prin Moldova.

Deși în septembrie 2016 au fost arestați 15 judecători implicați în spălarea a 22 miliarde Dolari SUA, aceștia au fost eliberați peste un an.

Procesele de judecată în privința lor continuă.

Recuperarea miliardului furat

0

98%
1.064.000.000 USD

0 USD active recuperate

Citește mai mult

În 2014-2015, rezervele Băncii Naționale a Moldovei au fost secate de 1,064 miliarde Dolari SUA (aproximativ 15% din PIB), cu scopul de a acoperi pierderile din trei bănci comerciale – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Această decizie a devastat economia Republicii Moldova și a aruncat țara într-o criză profundă, efectele căreia încă se mai resimt. Această sumă urmează a fi recuperată de autorități. Până la moment, conform informațiilor disponibile public, nu a fost recuperat nimic din miliardul furat.

În lume există situații, când statul acordă ajutor financiar pentru a salva o bancă sistemică, aflată în pericol. De obicei, însă, acea bancă supraviețuiește. În pofida creditului de urgență de peste un miliard Dolari SUA, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, au falimentat.


Surse:

Ministerul Finanțelor

Lichidarea băncilor falimentate

Total active ale băncilor falimentate: 20,19 miliarde lei în 2013

Lichidarea celor trei bănci falimentate (mlrd lei)

1,135

89%

19,05 MLRD

  • Venituri din lichidare a trei bănci falimentate (Banca de Economii, Banca Socială, Unibank)

  • Nevalorificat în procesul de lichidare (venituri și/sau pierderi viitoare).

Structura activelor pe bănci (mlrd lei)

5%

0,53

36%

7, 96 mlrd BEM

2%

0,13

35%

7,06 mlrd Unibank

5%

0,46

17%

3,94 mlrd BS

  • Venituri din lichidare din BEM, Banca Socială, Unibank
  • BEM nevalorificate
  • Unibank nevalorificate
  • Banca Socială nevalorificate

Citește mai mult

În 2013, conform rapoartelor financiare ale băncilor falimentate, suma activelor acestora era de 20,19 miliarde lei care sunt valorificate în procesul de lichidare. În acest proces se înregistrează unele venituri (din vânzarea imobilelor, automobilelor, etc). Suma veniturilor din lichidare este, însă, incomparabilă cu activele din rapoartele băncilor comerciale dinainte de furt.

O altă problemă este că Ministerul Finanțelor insistă să prezinte cifrele date drept ”active recuperate”, ceea ce constituie un fals, după cum a fost demonstrat anterior.

Deși ne-am adresat de mai multe ori instituției să corecteze informația, apelurile noastre au fost ignorate, iar autoritățile insistă că veniturile din lichidarea băncilor sunt active recuperate – lucru ce nu corespunde cu termenii elementari din domeniul financiar. Ministerul Finanțelor prezintă informație ”oficială”, dar falsă.

Simplu vorbind, chiar dacă, în procesul de lichidare, sediile băncilor se vând la un preț bun și statul încasează veniturile, miliardul rămâne furat și nerecuperat.


Surse:
www.mf.gov.md
http://bem.md/files/reports/sirf%20romana.PDF
http://www.bancasociala.md/files/reports/Raport%202014%20BS.pdf
unibank.md/files/files/RO_Unibank_Report_2013.pdf

De citit