Pe cine reprezintă Cristina Balan în SUA?

După ce ambasadoarea Moldovei în SUA a comunicat tendențios și manipulator actorilor politici și diplomaților din Washington despre protestele din 26 și 27 august din Chișinău, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene neagă vreo responsabilitate, și nu oferă un răspuns adecvat solicitării de informație a CPR Moldova.

La protestele din 26-27 august poliția a comis mai multe abuzuri, lucru condamnat pe interior și pe exterior. Asociația Promo-Lex a publicat un raport de monitorizare, constatând printre altele, intervenția disproporționată a forțelor de ordine, fără respectarea procedurilor legale, agresiune fizică în adresa jurnaliștilor, încălcarea legislației privind întrunirile, întruniri cu elemente de violență, tratarea preferențială a participanților la întrunirile publice, limitarea nejustificată a spațiului public pentru întruniri, dispersarea abuzivă a participanților.

Pentru a minimiza pierderile de imagine peste ocean, ambasadoarea Cristina Balan trimitea mai multor de experți, diplomați și politicieni, un raport ”non-paper” care prezenta evenimentele distorsionat. Scrisoarea semnată de Balan ignoră motivele protestului (printre care, anularea alegerilor din Chișinău, justiția controlată politic și lipsa unui progres real în investigarea furtului miliardului) și califică protestul ca parte din campania electorală (chiar dacă mai multe grupuri și cetățeni au subliniat expres caracterul nepartinic al participării lor în protest). Balan speculează pe seama legăturii dintre opoziția proeuropeană (PAS, PDA și PLDM) cu fostul premier Vlad Filat, justifică deschis acțiunile poliției și îi prezintă agresori pe susținătorii opoziției proeuropene.

Un ambasador reprezintă țara și interesele acesteia, de aceea, are o comunicare corespunzătoare. Când un ambasador acreditat promovează alte interese decât cele ale țării sale, fie ele interesele private ale unei persoane, ale unei companii sau ale unui partid, în detrimentul interesului public, atunci începe corupția.

Îngrijorați de modul în care ambasadoarea Cristina Balan comunică cu partenerii externi, pe 29 august, ne-am adresat Ministerului Afacerilor Externe cu o solicitare oficială de informație, solicitând:

  1. Să ne confirme sau infirme dacă poziția exprimată de către Cristina Balan, Ambasadoarea Republicii Moldova la Washington, este poziția oficială a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene cu privire la protestele din 26 și 27 august 2018;
  2. Să ne furnizeze lista persoanelor cărora documentul menționat le-a fost expediat de un oficial parte a corpului diplomatic al Republicii Moldova, inclusiv funcția deținută de acestea;
  3. Să ne comunice dacă alte ambasade ale Republicii Moldova au expediat scrisori similare autorităților din țara gazdă.

Pe 27 septembrie, cu o mare depășire a termenului legal de maximum 15 zile (iar dacă informația este disponibilă imediat, ea trebuie prezentată imediat, conform legii), Ministerul ne-a răspuns că documentul „nu reprezintă un document oficial”.

În concluzie.

Ministerul de Externe, deși printre rânduri și cu jumătate de gură, este nevoit să recunoască faptul că ambasadoarea Balan nu comunică poziția oficială a Ministerului, adică nu vorbește în numele Republicii Moldova și deci, nu reprezintă interesele țării. Acest lucru trebuie cunoscut de partenerii noștri din Washington DC.

Deși am așteptat timp de o lună o informație despre care suntem convinși că putea fi comunicată în câteva zile, răspunsul este unul incomplet și deci inutil. De aceea, ieri ne-am adresat repetat Ministerului cu următoarea solicitare:

Sperăm că de data aceasta Ministerul va veni cu un răspuns complet și va clarifica interesele cui sunt reprezentate la Washington de către ambasadoarea Balan.

 

The opinions expressed in this document/article are solely those of the authors and do not necessarily represent those of the National Endowment for Democracy.