Recuperarea activelor

Recuperarea activelor

Furtul bancar, despre care s-a aflat trei ani în urmă, care a avut efecte devastatoare asupra economiei, o crimă ce va fi acoperită din bani publici următorii 25 de ani, rămâne neinvestigat până acum. Peste un miliard Dolari SUA au fost transferați din rezervele Băncii Naționale a Moldovei pentru acoperirea celei mai mari fraude din istoria țării noastre. Imaginea țării a fost compromisă pe ani buni, la fel ca și încrederea partenerilor străini. Trei ani mai târziu, societatea nu vede o anchetă credibilă, o transparență despre mersul investigației sau condamnarea celor ce se fac vinovați de acest furt. Nici un leu din activele fraudate de la cele trei bănci, nu a fost recuperat, iar veniturile ce provin din procesul de lichidare a acestora sunt prezentate de Ministerul Finanțelor drept ”active recuperate”. 

Acest angajament a fost asumat de autorități în Memorandumul cu UE privind Asistența Macro-Financiară (AMF), semnat în noiembrie 2017. Programul de guvernare 2016-2018 nu prevede explicit o acțiune ce s-ar referi la recuperarea activelor din cele trei bănci.

AMF UE-RM, acțiunea 23: 

Pentru a se recupera în Moldova activele de la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială transferate în mod fraudulos în afara țării, vor fi realizate progrese substanțiale în implementarea de către autorități a strategiei de recuperare a activelor fraudate. Această strategie va lua în considerare, de asemenea, constatările firmei de consultanță Kroll. În acest sens, autoritățile vor pregăti și vor transmite Parlamentului un raport privind progresele înregistrate.

STATUT:

În baza informației de care dispunem, acțiunea dată este nerealizată.