Repetăm: ZERO lei din miliard au fost recuperați

Istoria se repetă. Autoritățile iarăși se laudă că au recuperat o parte din miliardul furat din bănci. De fapt au fost recuperați alți bani, legați de alte crime, iar suma banilor întorși din miliard rămâne la zero.

Câteva zile în urmă, știrile anunțau un nou succes în recuperarea miliardului, și anume, 450 milioane de lei, bani sechestrați după ce a fost vândut pachetul de 41,5% de acțiuni a Moldova-Agroindbank (MAIB).  Este vorba de procedura de executare a deciziei de condamnare a lui Platon, un personaj bine-cunoscut în spațiul est-european pentru atacuri raider. Ultimul proiect al lui Platon despre care cunoaștem este laundromatul – spălarea a 22 miliarde dolari din Rusia în UE, prin Moldova.

Doar că… din ceea ce se cunoaște la moment, nici Platon, și nici MAIB nu au direct de a face cu miliardul furat, care trebuie recuperat, iar numele lui nu apare, de exemplu, în raportul Kroll -1 (sau Sumarul Kroll 2). De miliardul furat e conectat alt afacerist (Ilan Șor) și alte bănci (BEM, Unibank, Banca Socială), iar Platon, cum am zis, e din puțin altă operă – din laundromat.

Deci, pe când Șor a furat miliardul prin BEM, Unibank și Banca Socială, autoritățile „recuperează activele” de la Platon, din înstrăinarea MAIB.

IMPORTANT: Aceste 450 milioane de lei inițial au fost alocați din bugetul de stat, pentru ca peste câteva luni să fie raportați ca ”recuperați”. Recuperați de la cine? De la cetățeni, adică de la noi.

Dacă până acum autoritățile „recuperau” miliardul prin vânzarea clădirilor BEM, Unibank, Banca Socială, (CPR Moldova a scris anterior despre aceasta) acum au trecut la „recuperarea” miliardului prin vânzarea acțiunilor Moldova Agroindbank.

Autoritățile ne dezinformează în continuare despre procesul de recuperare. Astfel, ne confirmă impresia că acestea depun eforturi semnificative pentru a-i proteja pe autorii adevărați.

De la faptul că au fost sechestrate 450 milioane lei din schemele lui Platon, miliardul rămâne furat și nerecuperat.

Din acest motiv ne menținem aprecierea – ZERO lei au fost întorși din miliard.