Sectorul de asigurări

risc de nerealizare

Ultimul update: 14.03.2019

Descriere

Sectorul de asigurări este un instrument eficient de reducere a riscurilor neprevăzute a consumatorilor sau a antreprenorilor, motiv din care acesta trebuie supravegheat. În Republica Moldova, sarcina supravegherii sectorului de asigurări revine Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF). La fel ca în cazul băncilor comerciale, calitatea și integritatea acționarilor este una prioritară. Atât  sectorul bancar, cât și cel al asigurărilor din țara noastră a fost subiectul mai multor scandaluri în ultimii ani.

Statut

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) în Republica Moldova a adoptat prin Hotărârea nr.16/2 din 30 martie 2018 planul de acțiuni prin care se aprobă: (1) planul de acțiuni privind identificarea beneficiarilor efectivi ai acționarilor care dețin participații calificate în companiile de asigurări  și Programul aferent acestuia; (2) se aprobă Planul de acțiuni pentru auditul tuturor companiilor de asigurări și Programul aferent acestuia. Ambele planuri au fost publicata în compartimentul  informații utile. În cadrul aceleiași hotărâri, CNPF își asumă întreprinderea măsurilor de rigoare pentru realizarea planurilor de acțiuni. Pentru a afla dacă au fost sau nu realizate aceste planuri, CPR Moldova a transmis o solicitare de informație.

Asistența Macro Financiară UE-RM, acțiunea 12:

Pentru a spori transparența guvernării și a acționarilor în sectorul asigurărilor din Moldova, CNPF va adopta un Plan de acțiune pentru auditul tuturor companiilor de asigurări și pentru identificarea UBO-urilor de acționari calificați în toate companiile de asigurări. 

Programul de Guvernare 2016-2018: