Background: Panoul Miliardului

În 2013, conform rapoartelor financiare ale băncilor falimentate, suma activelor acestora era de 20,19 miliarde lei care sunt valorificate în procesul de lichidare. În acest proces se înregistrează unele venituri (din vânzarea imobilelor, automobilelor, etc). Suma veniturilor din lichidare este, însă, incomparabilă cu activele din rapoartele băncilor comerciale dinainte de furt.

Banca Națională a compilat datele pentru luna octombrie ale Băncii de Economii S.A., B.C. „UNIBANK” S.A. și BC „BANCA SOCIALĂ” S.A. privind încasările acestor bănci în proces de lichidare și achitările efectuate către Ministerul Finanțelor. Astfel, rambursările totale cumulative la creditul de urgență la 31 octombrie a.c. au constituit 2 368,4 mil. lei. Anul trecut, la aceeași dată, suma respectivă a fost de 1 713,4 mil. lei. 

Deci, într-un an s-au recuperat 655 mil lei. Una din versiunile expuse în presă susține că această sumă, aparent mare, se datorează vânzării pachetului de cca 64% din acțiunile Moldindconbank, care ar aparține omului de afaceri condamnat Veaceslav Platon și/sau persoanelor afiliate. În această versiune apar câteva semne de întrebare. Statul a vândut pachetul de acțiuni cu cca 760 mil lei și nu este clar unde este diferența de 105 mil lei. În plus, anterior vânzării, statul a procurat același pachet de acțiuni cu 760 mil lei și atunci valoarea câștigului statului din această tranzacție este egală cu zero. 

De remarcat, că în septembrie – octombrie a.c. au fost rambursate doar 20 mil lei, față de 48 mil lei în iulie – august 2019 sau de 2,4 ori mai puțin. Dacă e să facem o prognoză, viteza de recuperare a activelor celor trei bănci în proces de lichidare va scădea în continuare pe motiv de epuizare a activelor atractive și se va stopa definitiv la un moment. Restul sumei urmând să fie plătită de cetățeni.

Sechestrele aplicate de procurori pe anumite active ale lui Plahotniuc și Șor se cifrează la cca 1 miliard de lei. Totuși, aceste sechestre s-au produs mult prea târziu, iar presa de investigație a scris că mai multe active sechestrate au schimbat anterior proprietarii, ceea ce ar putea să constituie subiecte de litigii și în consecință să facă imposibilă recuperarea lor.

În octombrie 2019, Ministerul Finanțelor a răscumpărat Valori Mobiliare de Stat (VMS) în valoare de 230 mil lei. Drept rezultat datoria totală pentru VMS emise pentru executarea obligațiilor de plată conform garanțiilor de stat s-a redus de la 13,08 mlrd lei la 12,85 mlrd lei. 

Suplimentar s-au achitat sub formă de dobânzi 614,5 mil lei. Astfel suma achitată pentru 2019 a constituit 844,5 mil lei.

Anterior, CPR Moldova s-a adresat de mai multe ori Ministerului Finanțelor să nu mai prezinte informația precum că veniturile din lichidarea băncilor sunt active recuperate. Oricum, ministerul a continuat să le prezinte drept „active recuperate”

CPR insistă în continuare în a declara că, chiar dacă, în procesul de lichidare, sediile băncilor se vând la un preț bun și statul încasează veniturile, miliardul rămâne furat și nerecuperat.