Panoul Miliardului

În 2014-2015, rezervele Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au fost secate de 1,024 miliarde dolari SUA. Acești bani au fost direcționați pentru acoperirea pierderilor rezultate din falimentarea a trei bănci comerciale – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Băncile au falimentat din cauza unor fraude masive. Banca Națională a Moldovei a oferit împrumuturi de urgență, în sumă de peste 13 miliarde lei, pentru salvarea acestor trei bănci, sub garanția guvernului. Băncile au falimentat oricum, iar statul a rămas dator către BNM. Acesta este, probabil unicul program de „bail-out” din lume, urmare a căruia toate băncile au falimentat.

Pentru a întoarce datoria către BNM, guvernul a decis să transforme suma împrumutului în datorie publică. Parlamentul a adoptat Legea nr. 235 din 3 octombrie 2016. Au fost emise obligațiuni de stat, iar guvernul va plăti din buget, până în anul 2041 împrumutul, plus dobânda. Acești bani vin din impozitele cetățenilor. Prima plată de 668 milioane lei a fost efectuată în octombrie 2017. În 2018, au fost achitate încă 827 milioane lei. Pentru 2019, suma plătită a fost 844 milioane de lei. Până în 2041 se vor achita peste 24,5 miliarde lei. Toate băncile au falimentat, iar datoria nu a fost pusă pe proprietarii sau administratorii lor, ci pe toți cetățenii.

Am achitat 9,5% din miliard

 

În timp ce noi plătim pentru furt, în patru ani, autoritățile nu au recuperat nimic din miliardul furat.

Venituri din lichidarea băncilor

Au fost înregistrate unele venituri din procesul de lichidare a celor trei bănci comerciale. În 2013, aceste trei bănci raportau active în sumă de aproape 20 miliarde lei,  înainte de împrumutul BNM. Din lichidare s-au înregistrat venituri de puțin peste 2,368 miliarde de lei. În tot acest răstimp, Ministerul Finanțelor încearcă să ne convingă că această sumă reprezintă „active recuperate”, ceea ce este un fals. Informația a fost preluată în repetate rânduri și de mass-media. CPR Moldova a reiterat că ZERO lei au fost recuperați din miliard. 

Anterior, CPR Moldova s-a adresat de mai multe ori Ministerului Finanțelor să nu mai prezinte informația precum că veniturile din lichidarea băncilor sunt active recuperate. Oricum, ministerul a continuat să le prezinte drept „active recuperate”

CPR insistă în continuare în a declara că, chiar dacă, în procesul de lichidare, sediile băncilor se vând la un preț bun și statul încasează veniturile, miliardul rămâne furat și nerecuperat.

Video

Acest material este elaborat de CPR Moldova - Centrul de Politici și Reforme face parte din proiectul „CPR Watch 2. Keeping the reforms in the spotlight”. Proiectul este realizat cu suportul financiar al Black Sea Trust un proiect al German Marshall Fund din Statele Unite ale Americii. Opiniile prezentate în cadrul acestui video nu reprezintă obligatoriu cele ale Black Sea Trust sau ale partenerilor lor.