De ce șefa Biroului Migrație și Azil trebuie demisă

CPR Moldova

Pe data de 11 iunie 2019 CEDO a emis o hotărâre cu privire la modul în care au fost “expulzați” din Moldova profesorii turci, pe data de 6 septembrie.

Așa cum era de așteptat, s-a stabilit că instituțiile statului nostru au încălcat drepturi fundamentale, legi naționale și angajamente internaționale. În urma hotărârii CEDO, Republica Moldova trebuie să achite despăgubiri în sumă de 125 mii euro, dar dincolo de asta, statul Republica Moldova trebuie să identifice lanțul de instituții și de persoane care sunt responsabile pentru gravele încălcări comise pe data de 6 septembrie 2018. Considerăm că Olga Poalelungi, șefa Biroului Migrație și Azil este o astfel de persoană. Considerăm, de asemenea, că șefa acestei instituții, trebuie să fie demisă.      

Acțiunile din 6 septembrie 2018 au fost pregătite din timp, a fost folosit un zbor special pentru a transporta grupul de profesori, iar „operațiunea” s-a desfășurat cu o mare  rapiditate, pentru a nu oferi răgaz persoanelor vizate sau societății să reacționeze. Totul a fost planificat astfel încât persoanele “expulzate” să nu poată ataca în instanță deciziile care le încalcă grav drepturile. Grupului de profesori nu i s-a asigurat accesul la justiție, dreptul la apărare, dreptul la viață privată și familie. Unele dintre persoanele expulzate locuiau de peste 20 de ani în Moldova, erau căsătoriți aici, aveau copii care s-au născut în Moldova și care dețin cetățenia țării noastre. În decurs de câteva ore, ei au fost livrați direct în mâinile autorităților turce, iar ulterior au fost condamnați la ani grei de închisoare. Ceea ce s-a întâmplat, a fost, de fapt, răpire de persoane și transportarea lor într-un stat în care siguranța și viața le este în pericol. Operațiunea s-a desfășurat în afara cadrului legal, fapt confirmat și de CEDO.

Doamna Poalelungi a oferit în mod conștient acoperire unei instituții care a abuzat grav de atribuțiile sale. În calitate de șefă a Biroului Migrație și Azil, doamna Poalelungi știa că unica instituție din Moldova împuternicită să îndepărteze de pe teritoriul național persoane care reprezintă un pericol pentru securitatea națională este instituția pe care o conduce. Serviciul de Informații și Securitate poate prezenta Biroului Migrație și Azil informații despre anumite persoane și poate solicita îndepărtarea acestora de pe teritoriul național, dacă ele reprezintă un real pericol pentru securitatea statului. Cu toate acestea, decizia și modul de îndepărtare a persoanelor, dar și executarea acestei decizii, țin de competența Biroului.  Șefa BMA nu a revendicat atribuțiile instituției a cărei șefă este; nu a solicitat respectarea procedurilor și a cadrului legal și nu a denunțat încălcările comise de alte instituții din stat, deși putea și trebuia s-o facă.

Oricare instituție sau centru de putere din Moldova ar fi pregătit și executat operațiunea, doamna Poalelungi trebuia nu doar să facă un denunț public, dar și să interpeleze formal instituțiile de ordine despre caracterul ilegal al acesteia. În schimb, șefa BMA a devenit complicele unui șir de încălcări din data de 6 septembrie, acceptând să semneze acte pe care a fost aplicată o dată falsă. Chiar și judecătorii CEDO fac referință la deciziile semnate de șefa BMA în privința profesorilor de la Orizont, decizii ce poartă data de 4 și 5 septembrie, ca fiind documente cu merit scăzut de încredere, care stârnesc îngrijorarea și care trebuie tratate cu precauție. Altfel spus, judecătorii nu consideră veridice documentele semnate de către șefa BMA.

Doamna Poalelungi a ales să fie parte a unui sistem în care drepturile nu au valoare, în care ilegalitățile au acoperire politică la nivel înalt și în care, în calitate de șefă a Biroului Migrație și Azil, a decis să pună umărul la transferuri ilegale de persoane.

În loc să denunțe ilegalitățile, Olga Poalelungi a ales să le fie complice.

Din aceste motive, considerăm că șefa Biroului Migrație și Azil trebuie să fie demisă.

Dincolo de demiterea care trebuie să fie imediată, ne exprimăm speranța și că vor fi demarate investigații urgente și corecte, care să stabilească întreaga listă de persoane, de la toate instituțiile, care au contribuit la răpirea și “expulzarea” profesorilor turci. Prezența în această listă va presupune nu doar responsabilități de ordin moral, ci mai ales, răspundere penală.  

Logo-NEDweb.jpg (688×181)