Investigarea crimelor financiare și recuperarea activelor

Despre miliardul furat.

În 2014-2015 rezervele Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au fost secate de 1,024 miliarde Dolari SUA. Acești bani au fost direcționați pentru acoperirea pierderilor rezultate din falimentarea a trei bănci comerciale – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Băncile au falimentat din cauza unor fraude masive. Banca Națională a Moldovei oferă împrumuturi de urgență, în sumă de peste 13 miliarde lei, pentru salvarea acestor trei bănci, sub garanția guvernului. Băncile falimentează oricum, iar statul rămâne dator către BNM. Acesta este, probabil unicul program de ”bail-out” din lume, urmare a căruia toate băncile au falimentat.

grafic_panoulmiliardului

*din banii cetățenilor

Pentru a întoarce datoria către BNM, guvernul decide să transforme suma împrumutului în datorie publică. Parlamentul adoptă legea nr 235 din 3 octombrie 2016. Sunt emise obligațiuni de stat, iar guvernul va plăti din buget, până în anul 2041 împrumutul, plus dobânda. Acești bani vin din impozitele cetățenilor.

Prima plată de 668 milioane lei a fost efectuată în octombrie 2017. În 2018 au fost achitate încă 827 milioane lei. Până în 2041 se vor achita peste 24,5 miliarde lei.

Toate băncile au falimentat, iar datoria a fost pusă nu pe proprietarii sau administratorii lor, ci pe toți cetățenii.

În timp ce noi plătim pentru furt, în patru ani, autoritățile nu au recuperat nimic din miliardul furat.

Recuperarea miliardului furat

0

98%
1.064.000.000 USD

0 USD active recuperate

Citește mai mult

În 2014-2015, rezervele Băncii Naționale a Moldovei au fost secate de 1,064 miliarde Dolari SUA (aproximativ 15% din PIB), cu scopul de a acoperi pierderile din trei bănci comerciale – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Această decizie a devastat economia Republicii Moldova și a aruncat țara într-o criză profundă, efectele căreia încă se mai resimt. Această sumă urmează a fi recuperată de autorități. Până la moment, conform informațiilor disponibile public, nu a fost recuperat nimic din miliardul furat.

În lume există situații, când statul acordă ajutor financiar pentru a salva o bancă sistemică, aflată în pericol. De obicei, însă, acea bancă supraviețuiește. În pofida creditului de urgență de peste un miliard Dolari SUA, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, au falimentat.


Surse:

Ministerul Finanțelor

(video) Pavel Filip în vizită la Bruxelles

Pavel Filip la Bruxelles: din miliardul furat nu s-a recuperat nici un ban.

Pavel Filip, în sfârșit, a recunoscut. Din miliardul furat nu a fost recuperat nici un ban. Au trecut patru ani. Spre regret, a recunoscut-o la Bruxelles, nu în fața propriilor cetățeni. Ar fi cazul să instructeze Ministerul Finantelor al Republicii Moldova să prezinte informația corect și obiectiv. Nu vom tolera faptul că o instituție publică prezintă informație „oficială”, dar falsă. Timp de aproape doi ani, Ministerul Finanțelor prezintă informație tendențioasă pe pagina web oficială a instituției, veniturile din lichidarea celor bănci fiind reprezentate drept „recuperarea activelor fraudate”. Pe #CPRWatch, noi avem o secțiune dedicată acestui subiect, pe care la moment o extindem. Vă invităm să vă abonați la lista noastră de distribuție. Vedeți aici #PanoulMiliardului: https://watch.cpr.md/panoul-miliardului/ mai multe despre comunicarea autorităților la acest subiect în acest articol SIC: http://sic.md/miliardul-nu-se-recupereaza-felicitari-oricum/

Posted by CPR Moldova - Centrul de Politici și Reforme on Monday, 7 May 2018

Abonează-te la newsletter

Totuși, au fost înregistrate unele venituri din procesul de lichidare a celor trei bănci comerciale. În 2013 aceste trei bănci raportau active în suma de aproape 20 miliarde lei. Asta, înainte de împrumutul BNM. Din lichidare s-au înregistrat venituri de puțin peste 1 miliard de lei. Iar în tot acest răstimp, timp de aproape trei ani, Ministerul Finanțelor încearcă să ne convingă că această sumă reprezintă ”active recuperate”, ceea ce este un fals.

Lichidarea băncilor falimentate

Total active ale băncilor falimentate: 20,19 miliarde lei în 2013

Lichidarea celor trei bănci falimentate (mlrd lei)

1,180

89%

19,01 MLRD

  • Venituri din lichidare a trei bănci falimentate (Banca de Economii, Banca Socială, Unibank)

  • Nevalorificat în procesul de lichidare (venituri și/sau pierderi viitoare).

Structura activelor pe bănci (mlrd lei)

5%

0,54

36%

7, 94 mlrd BEM

2%

0,14

35%

7,06 mlrd Unibank

5%

0,49

17%

3,90 mlrd BS

  • Venituri din lichidare din BEM, Banca Socială, Unibank
  • BEM nevalorificate
  • Unibank nevalorificate
  • Banca Socială nevalorificate

Citește mai mult

În 2013, conform rapoartelor financiare ale băncilor falimentate, suma activelor acestora era de 20,19 miliarde lei care sunt valorificate în procesul de lichidare. În acest proces se înregistrează unele venituri (din vânzarea imobilelor, automobilelor, etc). Suma veniturilor din lichidare este, însă, incomparabilă cu activele din rapoartele băncilor comerciale dinainte de furt.

O altă problemă este că Ministerul Finanțelor insistă să prezinte cifrele date drept ”active recuperate”, ceea ce constituie un fals, după cum a fost demonstrat anterior.

Deși ne-am adresat de mai multe ori instituției să corecteze informația, apelurile noastre au fost ignorate, iar autoritățile insistă că veniturile din lichidarea băncilor sunt active recuperate – lucru ce nu corespunde cu termenii elementari din domeniul financiar. Ministerul Finanțelor prezintă informație ”oficială”, dar falsă.

Simplu vorbind, chiar dacă, în procesul de lichidare, sediile băncilor se vând la un preț bun și statul încasează veniturile, miliardul rămâne furat și nerecuperat.


Surse:
www.mf.gov.md
http://bem.md/files/reports/sirf%20romana.PDF
http://www.bancasociala.md/files/reports/Raport%202014%20BS.pdf
unibank.md/files/files/RO_Unibank_Report_2013.pdf

Legi noi/revizuite

10
Legi

Citește mai mult

Conform răspunsului Băncii Naționale a Moldovei, legislația din sector este în proces de revizuire. Au fost aprobate două legi principale:
– Legea nr 232 privind redresarea și rezoluția băncilor (intrată în vigoare în 10 octombrie 2016),
– Legea nr 202 din 6 octombrie 2017, privind activitate abăncilor, intrată în vigoare în 1 ianuarie 2018.
De asemenea, a fost aprobată strategia de implementare a standardelor și supraveghere a sistemului bancar Basel III prin prisma cadrului legislativ european și mai multe regulamente. Întreg răspunsul este aici.
În același timp, au fost observate inițiative contraproductive eforturilor de reformă – inițiativa de amnistiere a veniturilor cu proveniență ilicită (autor – parlamentul Republicii Moldova) și de decriminalizare a unor infracțiuni financiar-bancare. (autor – Ministerul Justiției)

Persoane condamnate

20
Persoane

Citește mai mult

Am solicitat instituțiilor competente informație câte persoane au fost condamnate în dosarele de spălare de bani și furtul bancar. Răspunsurile oficiale întârzie. Până la recepționarea unui răspuns oficial, vom indica zero.

Judecători sancționați

20
Persoane

Citește mai mult

Republica Moldova a fost o verigă importantă într-o operațiune amplă de spălare a unor sume enorme de bani. Timp de trei ani, 22 miliarde Dolari SUA au fost spălați prin Moldova.

Deși în septembrie 2016 au fost arestați 15 judecători implicați în spălarea a 22 miliarde Dolari SUA, aceștia au fost eliberați peste un an.

Procesele de judecată în privința lor continuă.

De citit