Conducerea Centrului de Medicină Legală persecută angajații care au dezvăluit fărădelegile relatate în materialul „Corupție în împărăția morților”

La câteva zile de la publicarea materialului „Corupție în împărăția morților”, care a dezvăluit un șir de pretinse ilegalități comise în cadrul Centrului de Medicină Legală, angajații instituției ne-au comunicat că sunt supuși unor răfuieli fără precedent. În acest sens, din spusele medicilor, conducerea instituției încearcă prin diverse metode să identifice cine sunt medicii ce au divulgat informațiile relatate în investigație. Totodată, conducerea CML obligă colectivul de medici să semneze o scrisoare precum că informațiile relatate în materialele video sunt false, în caz contrar, angajații instituției riscă să fie suspectați că ar furnizat acele informații mass-mediei și să fie supuși unor abuzuri din partea instituției.

Mesajul primit de la unul din medicii din cadrul Centrului de Medicină Legală

Contactat telefonic pentru a comenta cazul, directorul CML Valeriu Savciuc nu a răspuns la apelul telefonic.

Centrul de Politici și Reforme a depus o sesizare despre acest caz la Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, Ministerul Sănătății, Parlament, Președinție, Guvern și la Avocatul Poporului. Este condamnabil faptul că Ministerul Sănătății, în loc să ia atitudine pentru a verifica fărădelegile relatate de către medici și să-i încurajeze să vorbească deschis despre acestea, se răfuiește cu angajații care au avut curajul să dezvăluie aceste informații.

CPR va monitoriza în continuare acest caz și va asigura o transparență maximă pentru a încuraja raportarea abuzurilor din instituțiile statului și a garanta o protecție de la eventuale persecutări și răfuieli din partea conducerii instituțiilor. Dacă cunoașteți cazuri de corupție vă îndemnăm să le raportați pe platforma anticorupție coruptie.cpr.md.